An outdated space transformed into a welcoming clinic

 

When Dr. Macalester decided to open Oregon Rheumatology, he engaged S. Baird Design to help him develop his brand and create a new kind of outpatient clinic, where patients could receive a more progressive, private-doctor experience focusing on whole patient health to manage arthritis or rheumatologic conditions. Built in the 1970's as part of a medical complex the interior was in desperate need of updating. This street-level clinic space features good bones in the loft-like atmosphere that S. Baird’s design team imbued with a boutique hospitality feel. Exposed, white-painted ceilings in the public areas create a sense of spaciousness. Original wood cabinetry, ceilings and doors, combined with new brushed stainless counters, soffit lighting, flooring, era influenced furniture and art offer a comforting atmosphere with references to nature. The clinic houses a dedicated infusion center, with a mix of offices, exam and treatment rooms, and nurse-stations for support staff members.

 

 
small-14.jpg
small-12.jpg
small-19.jpg
small-11.jpg
small-1.jpg
small-3.jpg
small-8.jpg
small-22.jpg
small-6.jpg
small-9.jpg
small-20.jpg
small-5.jpg
small-18.jpg

Historically modern design for a urban office renewal

 

The Film Exchange originally housed the local offices of Paramount Pictures, Warner Bros, Fox, and other studios in the 1930s. Working with developers to transform this long-neglected Spanish Colonial commercial structure back to its former glory, S. Baird Design was responsible for the exterior design and updating of the building. Repurposed for creative office and retail, the historically appropriate colors, roof tile, and window package harmoniously pairs with the newer modern design of the courtyard, signage, and exterior hardware. S. Baird Design worked in partnership with landscape architects LandLine Design to complete the exterior package.

 

 
film exchange 5.jpg

A former grocery transformed into an artist haven

 

An old space may have many lives, originally a neighborhood grocery, this neglected building was purchased by our client after having been used as an upholstery workshop for more than 20 years. Located in a thriving neighborhood, it was acquired with the intent to restore and remodel it into a vintage poster restoration studio as well as to host music events, cooking classes, art openings, and curated dinners. The space was transformed into an open canvas by removing the interior partitioning, drop ceiling, and adding skylights and considered layered lighting. It is now filled with natural light, abundant storage, and new full bath and kitchen.

 

 

An urban townhouse complex reimagined

 

Nestled at the base of Mt. Tabor in Southeast Portland, the community of 50th + Lincoln is the result of a multi-year undertaking between two friends, a realtor and contractor, who decided to invest together and create a high-end rental community in their own neighborhood. S. Baird Design was approached from the initial inception of the project and was integral to all aspects, from exterior design to interiors to branding. Making certain that each unit felt like a space they would be proud to live in, the team helped to create an inspired, vibrant, and tasteful community of 18 rental urban townhomes.

 

 

Updating a family retreat to create an approachable vacation rental

 

Located on the beach in Neskowin, Oregon, The Breakers is a townhouse development that is mixture of vacation rentals and personal homes. Our team was contacted to help one family in this community transform their townhouse to feel more approachable as a vacation rental. Assessing which items could remain and which could be modified, S. Baird Design developed a program of small renovations coupled with updated furnishings and fixtures to give the outdated space new life and a more welcoming feel.

 

 
kitchen.jpg