Transforming the modern bungalow

 

What began as a complete basement remodel eventually turned into a wonderful working relationship with clients to update this entire home. A to-the-studs remodel and reworking of the basement transformed a dark and rarely used portion of the home into a bright and welcoming modern extension of the upstairs. Pairing the bungalow cabinetry style and materials with more modern furnishings, art, and textiles creates a lively and vibrant home for this family.

 

 
By removing a false wall that oddly separated the space and blocked light, a custom wall-to-wall built-in was incorporated along the rear length of the basement. The integrated kitchenette was important for easy access to kids' snacks and clean-up after craft projects. A lowered desk space is utilized for study, gift-wrapping, and card-making. Reclaimed fir plank on the walls and lights from Schoolhouse Electric tie into the same finishes found in the upper level of the home.

By removing a false wall that oddly separated the space and blocked light, a custom wall-to-wall built-in was incorporated along the rear length of the basement. The integrated kitchenette was important for easy access to kids' snacks and clean-up after craft projects. A lowered desk space is utilized for study, gift-wrapping, and card-making. Reclaimed fir plank on the walls and lights from Schoolhouse Electric tie into the same finishes found in the upper level of the home.

Ample shelves offer plenty of space for these avid book collectors to organize using the dewey decimal system, while leaving space to showcase collected objects and art. An extra-wide hallway keeps the basement spacious and open, with expansive walls to display a growing art collection.

Ample shelves offer plenty of space for these avid book collectors to organize using the dewey decimal system, while leaving space to showcase collected objects and art. An extra-wide hallway keeps the basement spacious and open, with expansive walls to display a growing art collection.

A need for both guest room and office resulted in another fun custom built-in: a Murphy Bed. When entering the office in the basement, a paneled wall with closets on both sides anchors the space across from the desk. The paneled wall folds down to reveal a queen-size bed with wall niches and outlets for bedside lighting.

A need for both guest room and office resulted in another fun custom built-in: a Murphy Bed. When entering the office in the basement, a paneled wall with closets on both sides anchors the space across from the desk. The paneled wall folds down to reveal a queen-size bed with wall niches and outlets for bedside lighting.

Two boys sharing one bedroom can often feel cluttered. By lofting one of the boys' beds and adding a desk area underneath, separate, privatized zones are created through defined volumes of space.

Two boys sharing one bedroom can often feel cluttered. By lofting one of the boys' beds and adding a desk area underneath, separate, privatized zones are created through defined volumes of space.

Updated furnishings, a new George Nelson light fixture, and new window treatments throughout the home created an updated pallette through all levels.

Updated furnishings, a new George Nelson light fixture, and new window treatments throughout the home created an updated pallette through all levels.